Är landsbygden dö? Ä’ru go i hôvve, eller? (nwt.se) #Blogg100

Är landsbygden dö? Ä’ru go i hôvve, eller? (nwt.se) #Blogg100

Ä’ru go i hôvve, eller? – nwt.se – Ditt Värmland, just nu.

Solveig Voyce, chefredaktör på Säffle-Tidningen ( min hemstads tidning) ryter till mot storstadens bild av landsbygden. I går var det Uppdrag granskning som gjorde en domedagsprofetia om Grums och vi förstod att där fanns ingen framtid alls. Ungdomarna fick inga jobb, började ta droger, och tog livet av sig. Om de inte ägnade sig åt hockey förstås. Då har man potentiella möjligheter att komma till NHL. Men är man inte intresserad av hockey så verkade döden vara det enda alternativet. Men Uppdrag granskning hade inte som huvudsyfte att visa vissa ungdomarnas tragiska situation, de var bara ett symptom på en kommuns, eller rättare sagt hela landsbygdens, riktning mot en död.

Det är bättre i storstäderna sas det. Och man missade hur folk framhävde sammanhållning på den lilla orten, att alla känner alla, att det är där man har sina vänner och att man trivs där.

Ja, det är tragiskt när uppgivenheten slår rot. När arbetslösheten blir för hög och arbetslösa ungdomar kommer in i ett destruktivt liv. Vi fick reda på att man klarar sig bättre i Rosengård för att där har man närmare till  platser där möjligheter finns, det vill säga Malmö och Köpenhamn. Där missade man att ta upp att social postion också kan vara en bakgrund till hur lätt man har för att komma till dessa möjligheter. Man missade också att berätta att Grums ligger bara 15 minuter från Karlstad, att det bara är knappt två timmar till Göteborg och en och en halv timma till Oslo. Nåväl, Stockholm ligger ju längre bort, och därifrån ser man inte Grums och dess plats.

Ja, det är märkligt för mig att höra att landsbygden är död, för det är just där jag ser överlevnad. Där är transporterna smidiga och man slipper sitta på tåg (och klaga på att de aldrig kommer fram i tid) till Stockholm, där möjligheterna sägs finnas. Från Grums kan man  lika fort finna samma möjligheter i Oslo som den som pendlar från Eskilstuna till Stockholm. På landsbygden klarar man elavbrott, snöfall o.s.v på ett helt annat sätt än vad man gör i sköra storstäder. Och man känner sin granne.

Nej, landsbygden är inte fri från problem, men dessa fel behöver inte vara landsbygdens. De kan lika gärna vara storstädernas problem som bygger sig så sköra, dyra, abstrakta, lite förmätna i sin distanserande blick. Och inte heller där, minst där, är man fri från sociala problem. Men i en mängd av folk som inte känner varandra, så syns det ju sämre.

Annonser

2 reaktioner på ”Är landsbygden dö? Ä’ru go i hôvve, eller? (nwt.se) #Blogg100

  1. Den traditionella konflikten. Stad mot landsbygd. Själv är jag född i Värmland och uppvuxen i Norrland. Jag trivs på landet men gillar att besöka storstäder. Allt har sina för- och nackdelar.

    1. Kul!
      Jag är ju värmländska av börd och bor nu på Västkusten. Förra veckan var jag faktiskt på anställningsintervju i Norrbotten! Spännande! Var bor du någonstans?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s