Hitta sättpotatis!

Hitta sättpotatis!

Det dök upp en fråga på Facebook om var man finner den stora, gula mandelpotatisen, så som den såg ut förr, för att kunna odla själv. Här följer några förslag på ställen man kan skaffa potatis på, men för att få den stor och god kan också odlingen, marken och temperaturen spela roll. En odlare sa häromdagen att potatisen trivs bäst omkring 17 grader, då blir det bäst kvalité. Och höga blast ger oftast sämre potatis. Så om man ser till att potatisen har det gott, så kommer den säkert också att bli stor och god! Odlarna kan säkert ge råd om hur respektive potatis växer till bäst, när den är bäst att skörda o.s.v. Just mandelpotatisen brukar kallas Norrlandspotatis eftersom den trivs även på nordliga breddgrader.

Där jag finns i trakterna på Västkusten och upp till Värmland hittar jag på sättpotatis från Stubbetorp i butikerna. De säljer godkänd och kontrollerad utsädespotatis och har även odlingsråd på sin hemsida. Kanske varierar leverantörerna regionalt?

Ett annat ställe som har en stor variation av potatisar och verkligen värnar potatiskulturen är Larsviken utanför Helsingborg. Där kan man riktigt frossa i potatissorter och det går även att beställa över nätet! En rik potatiskompetens att fråga till råds!

Söker man gamla sorter, sådana som kankse inte finns tillgängliga längre, så kan man kanske adoptera en från Hannas knölar där ett sällskap samlar och värnar potatis. Stället ligger strax utanför Skara och de vill helst att man kommer och hämtar sin potatis själv.

Lycka till med att finna den potatis du söker och med odling och skörd!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s