Pärans Dag, Båstad 2 juni 2012

Pärans Dag, Båstad 2 juni 2012

Potatisfest, vilken dag för ett potatisnörd som mig! Torget på Båstad fullt av mat och det var potatisen som stod i centrum. Såklart!

Potatisfest

 

 

 

Tre kockar och tre potatisar

Nypotatisen håller på att skördas och i Båstad var det främst tre sorter som presenterades: Den tidiga Swift, klassikern Solist och nykomlingen Magda. Lisa Förare Winblad, Sigrid Bárány och Peter Harryson fick tillaga varsin kall potatisrätt av Solist som vi fick provsmaka. En favorit blev Báránys snittar med potatiskräm på chips. En krämig, len potatis med citrussmak till. Riktigt förföriskt! Recpetet finner ni här om ni vill prova: Gilla potatis.

Trion fick sedan provsmaka dessa sorter och utse en favorit. Swift fick omdöme som mosig, glasaktig och att den splittras lätt, men den är den tidigaste som skördas i Sverige. Om Solist sas att den var len och mild, lite bitter med naturlig sälta och med mandel- och nötsmak. Magda hade en kryddig smak, mot timjan, lavendel och jasmin som Bárány uttryckte det, men Harryson tyckte inte man skulle använda den typen av ord om potatis.

 

 

 

 

Kryddiga Magda vann

Det är ”en jädrans god potatis”, sa Harryson, och utsåg därmed Magda till en vinnare. Så tyckte även Bárány, men menade att till den potatisen ska man akta sig för att använda andra örter och kryddor som basilika och dill, eftersom den har så mycket av örtsmak själv. Till dill passar den mildare Solisten bättre.

 

 

Potatisprovning – i mat, dryck och kakor

Utöver potatis provade jag Karlssons Gold, en vodka gjord på potatis från Bjäre, jag handlade potatismuffins från Mors Kakeri, och trots att jag inte gillar chips kom jag även hem med en påse sådant! Har bestämt mig för att testa chipskakor som Bakemyday har lag ut recept på även om smakblandningen är i kitschigaste laget för mig!

 

 

 

 

 

 

 

Potatis som pynt

Och vill man ha potatis som ögonfröjd och inte bara för magen, så fanns det såklart att tillgå också!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s